Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM
Image Alt

Chirurgie

Chirurgie

Biopsie cutanată

 

Don’t be afraid of the skin biopsy

 

Gândul la biopsia cutanată ne poate speria, însă este un gest simplu, rapid, lipsit de riscuri și de neînlocuit în cadrul demersului diagnostic.

 

Când se realizează?

 

Situațiile când apelăm la biopsierea pielii sunt reprezentate de necesitatea tranșării sau certificării unui diagnostic.

 

Cum se realizează?

 

Indiferent de tehnica pentru care se optează, prelevarea unui fragment de țesut se va face sub anestezie locală, fără durere. De regulă suprafața cutanată biopsiată este restrânsă ceea ce duce la cicatrici minore, de multe ori aproape invizibile.

 

Care sunt opțiunile?

 

  • shave biopsie – când se raclează o formațiune de suprafață, fără semne de gravitate, cum este cazul keratozelor seboreice sau al papiloamelor.
  • punch biopsia – se realizează cel mai frecvent, cu ajutorul unui instrument cilindric cu diametru variabil. Defectul este închis ulterior prin aplicarea unui fir de sutură, creând o vindecare uniformă și fără cicatrici evidente.
  • biopsia excizională – înseamnă îndepărtarea leziunii în totalitate. Aceasta metodă este utilizată în situațiile în care suspiciunea de malignitate există sau când gestul terapeutic indicat este excizia chirurgicală.

Fragmentele cutanate obținute sunt procesate anatomopatologic. Pot fi necesare diverse teste pentru a stabili un diagnostic sau pentru a elimina o suspiciune.

 

În concluzie, biopsia este un gest uzual, de importanță majoră în stabilirea diagnosticului corect și efectuată la timp poate fi salvatoare.

 

Nu ezitați să apelați la un consult dermatologic la unul dintre medicii noștri pentru informații suplimentare.

 

Incizie și drenaj leziuni chistice

 

Excizie chirurgicală cu sutură simplă

 

Excizie chirurgicală cu sutură în două planuri

 

Excizie leziuni tumorale cu reconstrucție prin lambouri sau grefă

 

Excizie chirurgicală complexă

 

Intervenție chirurgicală complexă cu lambou

 

Intervenție chirurgicală leziuni multiple

 

Pansament postoperator

 

 

Category: