Examinarea histopatologică în dermatologie presupune examinarea unui fragment cutanat obținut fie în urma unei biopsii tegumentare, fie in urma exciziei unei formațiuni tumorale, în vederea unui diagnostic de acuratețe și stabilirea unui plan terapeutic ulterior.
Aceasta examinarea paraclinică este realizată de către un medic anatomopatolog, și care descrie modificările structurale și compoziționale din proba analizată.
Interpretarea specimenelor de piele poate fi complicată și dificilă, deoarece multe boli inflamatorii ale pielii împărtășesc același proces sau model inflamator de bază. Diagnosticul final necesită intrare clinică și corelație clinico-patologică.
În funcție de modelul dermatopatologic observat prezent și / sau de caracteristicile clinice, pot fi solicitate teste speciale pentru a identifica agenții care cauzează afecțiunea (de exemplu, bacterii sau ciuperci), substanțe specifice depuse în piele (de exemplu, amiloid, fier sau melanină) sau markeri specifici pentru să identifice originea, natura și distribuția celulelor din specimenul examinat.
Proba este analizată în mod sistematic, examinând structura epidermei, a dermei, a subcutanatului, a fasciei și a structurilor subiacente. Pe baza constatărilor, patologul poate veni cu un diagnostic definitiv sau poate enumera mai multe explicații posibile, creând un diagnostic diferențial. Integrarea informațiilor clinice împreună cu constatările patologice generează diagnosticul final sau enumeră mai multe explicații posibile, creând un diagnostic diferențial. Integrarea informațiilor clinice împreună cu constatările patologice generează diagnosticul final.
Vezi prețuri